Iedereen komt het wel eens tegen; je probeert iets op te zoeken op internet, klikt een website aan en vervolgens moet je lang wachten totdat hij geladen is. Veel bezoekers hebben hier een hekel aan en klikken zelfs door naar een andere website als hij te traag is. Je wilt natuurlijk niet dat je bezoekers je website verlaten omdat hij te langzaam is, vooral niet omdat het in de meeste gevallen makkelijk te verhelpen is. Dit artikel zal je helpen om je laadtijd van je WordPress website te verbeteren.

Waarom is een snelle website zo belangrijk?
 Bezoekers: Zoals hierboven besproken is de nummer één reden je bezoekers. Des te langer de website erover doet om te laden, des te minder bezoekers daadwerkelijk je website zullen bezoeken. Dit wil je natuurlijk niet, want je hebt het liefste dat je bezoekers zo lang mogelijk op je website blijven.

Google rankings: Hoog boven in Google staan is iets wat iedereen wil, maar langzame websites zal je er niet vinden. Het is gebleken dat website snelheid niet de meest zware factor in de Google algoritmes zijn, maar het is ook niet te verwaarlozen. Voor een goede SEO is een snelle website toch echt noodzakelijk.

Hoe snel is mijn website?
Je kunt natuurlijk zelf je website openen en kijken hoe lang het duurt voordat deze geladen is. Op die manier kun je al redelijk gauw zien of het een aantal seconden duurt, wat veel te lang is, of dat hij bijna meteen voor je neus te zien is.

Wanneer je echter nog meer wilt verbeteren op de laadtijd van je website, is er door Google de PageSpeed-tool ontwikkeld. Hiermee kun je je website laten inspecteren en zien wat er te verbeteren valt om de laadtijd te verkorten. De PageSpeed-tool geeft je website een score tussen de 0 en 100 en behandeld punten waarop je je website kunt verbeteren. Over het algemeen moet je proberen een score van 70 of hoger te halen (oranje indicatie), anders kan het nadelige gevolgen hebben voor zowel je website bezoekers, die het als “traag” ervaren, en voor je Google rankings.

Hoe maak / houd ik de laadtijden van mijn website laag?
 PageSpeed-tool: Allereerst kun je de zojuist besproken PageSpeed-tool gebruiken en de resultaten daarvan langslopen. Wanneer er verbeterpunten worden aangetroffen, wordt er ook uitgelegd op welke manier je dit kunt aanpakken.

Afbeeldingen: Zorg ervoor dat je afbeeldingen op je website geschikt voor het web zijn. Hiermee worden twee dingen bedoeld: zorgt dat afbeeldingsformaten overeenkomen met hoe ze op de website gebruikt worden en dat afbeeldingen gecomprimeerd zijn.

Stel dat je een Twitter knop op je website hebt die daar 26×26 pixels is. Dit zou je op je webserver kunnen opslaan als een afbeelding van 300×300 en vervolgens in je CSS bestand  aan kunnen geven dat hij als 26×26 icoon moet worden weergegeven. Het is in zo’n geval veel beter om je afbeelding meteen als 26×26 op te slaan; dit scheelt zowel ruimte op je server als tijd om de afbeelding te laden.

Voor het comprimeren kun je verschillende programma’s gebruiken. Voorbeelden zijn jpegtran en optiPNG, maar je kunt ook programma’s als Photoshop hiervoor gebruiken of zelfs websites zoals TinyPNG en jpeg optimizer.

Hosting: Vaak speelt je webhost ook een rol bij de laadtijd van je website. Het kan namelijk zijn dat je met honderden websites op één server staat. In zo’n geval heeft een server veel moeite om te reageren op alle verzoeken die hij binnenkrijgt en dit resulteert in een langere laadtijd voor je website. Let er dus bij het kiezen van je webhost op dat je niet altijd voor de goedkoopste moet gaan. De prijzen zijn leuk, maar er zijn redenen dat ze het voor die prijs kunnen doen. Vaak lever je daarbij in op de snelheid of betrouwbaarheid van de webserver en krijg je een langzamere / slecht toegankelijkere website. Voor meer informatie over goede webhosts, kijk op de pagina WordPress webhosts vergelijken.

Plugins: WordPress staat erom bekend dat overal plugins voor beschikbaar zijn. Plugins zijn natuurlijk erg handig, maar wanneer je er te veel hebt (lees: tientallen) kan het nadelige invloed hebben op je laadtijd. Ook zitten niet alle plugins even goed in elkaar en verkeerde code kan ook voor lange laadtijd zorgen. Probeer het gebruik van plugins dus zoveel mogelijk te beperken. Voor simpele plugins kun je vaak zelfs een  WordPress code snippet vinden die hetzelfde doet, maar dan vele malen sneller.

Advertenties: Veel mensen plaatsen advertenties op hun website om de kosten te dekken of een zakcentje te verdienen. Helaas gaan sommige mensen hiermee te ver en plaatsen te veel advertenties op hun website. Advertenties bestaan tegenwoordig steeds vaker uit afbeeldingen, en dit kan grote laadtijden tot gevolgd hebben. Kies je advertenties dus gericht uit en zorg ervoor dat je er niet te veel hebt.

Scripts: Google Analytics en andere websites kunnen je helpen met het bijhouden van de bezoekers op je website of het meten van andere aspecten. Dit soort dingen vereisen dat je scripts op je website plaatst. Zo’n script zal niet veel aan je laadtijd toevoegen, maar 100 milliseconden hier en 100 milliseconden daar loopt uiteindelijk wel op