Voor zoekmachine optimalisatie zijn er gelukkig ook plugins gemaakt. De meest gebruikte plugins hiervoor zijn HeadSpace 2 en All in One SEO pack. Hieronder geef ik van elke plugin een korte beschrijving.


HeadSpace2: Deze plugin zorgt voor erg veel opties voor zoekmachine optimalisatie. Zo kan je bijvoorbeeld instellen wat er als titel bovenaan een pagina komt en kan je zelf beschrijvingen bij categorieën toevoegen. Je kan ook instellen dat de plugin beschrijvingen bij berichten maakt, maar ze zelf schrijven is toch beter. Ook kan je bijvoorbeeld instellen of een pagina niet geindexeerd mag worden door een zoekmachine (Noindex). Waar je wel op moet letten met het gebruiken van deze plugin, is dat er in de header van je site (header.php) het volgende staat: <title><?php wp_title(‘ ‘); ?></title>. Sommige themes hebben iets anders na <title> staan en dan wil de plugin niet altijd werken. Dus verander desnoods (niet vergeten om er even een backup van te maken) je header zo dat er <title><?php wp_title(‘ ‘); ?></title> in staat. Meer informatie over deze plugin vind je op deze site.


All in One SEO Pack: Wanneer je deze plugin hebt gedownload en geïnstalleerd, is het enige wat je nog hoeft te doen naar “Instellingen” en dan het tabblad “All in one SEO” te gaan. Daar moet je de plugin op enable zetten en hij is geïnstalleerd. Hierna kan je opties zoals “Home Title”  en “Home Description” in gaan stellen. Zet hier neer hoe je site heet en waar hij over gaat. Bij “Home Keywords” zet je sleutelwoorden neer en bij de rest van de opties mag je zelf beslissen of je die wilt gebruiken of niet. Standaard staat de plugin goed geconfigureerd, dus ik zou er niet te veel aan veranderen.