WordPress installaties maken vaak gebruik van Plugins. Dit zijn kleine geprogrammeerde “programma’s” die allerlei functies kunnen hebben. Daarom is het handig wanneer je iets voor je site nodig hebt, zoals een contact formulier of iets dergelijks, om eerst te kijken of er een plugin voor beschikbaar is. Dit kan je een hoop (onnodig)  werkt schelen. De plugins zijn, net als WordPress zelf, gratis. Meestal kan je wel geld doneren aan de bedenker van een plugin. Hoe je een plugin download en installeert kan je hier lezen.

Een paar plugins zijn eigenlijk noodzakelijk bij een goede WordPress website:


Akismet: Deze plugin zit standaard bij elke WordPress installatie. De plugin zorgt ervoor dat spam reacties op je site meteen als “Spam” gemarkeerd worden. Dit scheelt je weer een hoop onnodig werk met reacties uitzoeken. Een tip: kijk één keer in de zoveel tijd naar de reacties die als spam gemarkeerd zijn. Het kan zijn dat Akismet een reactie als spam heeft gemarkeerd, terwijl dit niet het geval is. Als je wilt weten hoe je Akismet activeert/configureert, het staat hier op de site.

HeadSpace 2: Des te hoger je staat in Google, des te beter je site wordt gevonden. Deze plugin kan je daar goed bij helpen. Meer uitleg vind je hier.


Google XML Sitemap: Zoals de naam al suggereert: deze plugin maakt een sitemap speciaal voor zoekmachines als Google en Bing. Voordat alles goed werkt, moet je wel het nodige doen. Natuurlijk moet je eerst de plugin downloaden en installeren. Hierna ga je naar “Plugins” in het Admin Dashboard en klik je bij “Google XML Sitemap” op activeren. Ga nu naar het menu “Instellingen” en klik dan op het tabblad “XML-Sitemap”. Als goed is staat er dat er nog geen sitemap is aangemaakt met een link “Click here”, klik daar op. Dan krijg je waarschijnlijk het volgende scherm te zien:Ga nu naar je bureaublad en maak in kladblok twee bestanden aan; sitemap.xml en sitemap.xml.gz. Dit doe je op de volgende manier: Open kladblok en ga dan naar “Bestand” > “Opslaan als”. Geef het bestand de naam “sitemap.xml” en sla hem op als “Alle bestanden (*.*). Herhaal dit nogmaals, maar nu noem je het bestand “sitemap.xml.gz”. Wanneer dit gebeurt is, start je je FTP programma op en upload je deze twee bestanden naar de root van je site. Geef daarna deze twee bestanden permissie 755 en ga weer terug naar je Admin Dashboard naar “XML-Sitemap”. Klik nu op “rebuild sitemap manually” en als je alles goed hebt gedaan, krijg je een berichtje te zien dat hij gemaakt is.

Nu moet je alleen nog bij Google aangeven dat je een sitemap hebt en dat doe je op de volgende manier. Ga naar Google Webmaster Tools en log in met je google account (als je die nog niet hebt, kan je er daar een aanmaken). Wanneer je ingelogd bent, klik je bij home op “Add a site” en vul dan de URL van je site in. Daarna moet je de site verifiëren. Dat kan op 3 manieren, je moet zelf maar kijken wat je de makkelijkste vind. Wanneer je site geverifieerd is, kom je in het Dashboard terecht. Rechtsonderin staat ergens “Submit a sitemap”. Klik daar op en vul in het volgende scherm het pad naar je sitemap in (in dit geval is dat “www.jesite.nl/sitemap.xml”). Klik hierna op “Submit sitemap” en je bent klaar!


WordPress Plugins installeren

Voordat een WordPress plugin te gebruiken is, moet deze geïnstalleerd en geactiveerd worden op je website. Net zoals het installeren van een thema, kan het installeren van een plugin op verschillende manieren.


De plugin in WordPress zelf opzoeken en installeren

Een plugin vanuit WordPress installeren is alleen mogelijk als de plugin in de WordPress Plugin Directory voorkomt. Heb je bijvoorbeeld een (premium) plugin gedownload van een andere website, dan is deze manier niet mogelijk.

Om een WordPress plugin vanuit je website te installeren, ga je naar ‘Plugins > Nieuwe plugin’. Daar aangekomen vul je in het zoekvak rechts bovenin de naam van de plugin in die je wilt hebben. WordPress zal automatisch ernaar gaan zoeken en je de resultaten van de zoekopdracht laten zien. Klik bij deze resultaten op “Nu installeren” bij de plugin die je wilt hebben en WordPress zal de plugin automatisch voor je installeren. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de plugin meteen te activeren of dit een andere keer te doen. Als je ervoor kiest om de plugin later te activeren, dan kun je dit vervolgens doen door naar ‘Plugins > Geïnstalleerde plugins’ te gaan. In het overzicht wat je daar vindt, ga je naar de betreffende plugin en je klikt eronder op ‘Activeren’.

Nadat de plugin geactiveerd is, zal de bijbehorende functionaliteit meteen beschikbaar komen. Afhankelijk van de plugin betekent dit ook dat er een extra menu of een extra optie onder ‘Extra’ of ‘Instellingen’ komt te staan voor eventuele instellingen van de plugin.


De plugin in ZIP-formaat uploaden

Als je een plugin in ZIP-formaat hebt gedownload, kun je deze uploaden naar WordPress en zal hij voor je geïnstalleerd worden. Om dit te doen, ga je naar ‘Plugins > Nieuwe plugin’ en klik je bovenin dat scherm op ‘Plugin uploaden’. Er zal een nieuw scherm openen waarin je het ZIP-bestand kunt selecteren. Nadat je dit gedaan hebt, klik je op ‘Nu installeren’ en de plugin zal voor je worden geïnstalleerd.

Nadat de installatie is voltooid, kan je ervoor kiezen om de plugin meteen te activeren of dit later in het overzicht te doen wat te vinden is onder ‘Plugins > Geïnstalleerde plugins’.


De plugin uploaden via FTP

Het is ook mogelijk om plugin via FTP te uploaden naar je website. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat je het eventuele ZIP-bestand, waarin de plugin zit, hebt uitgepakt. Vervolgens open je je FTP programma en ga je naar /wp-content/plugins vanaf je root map (vaak “public_html” of “www”). Daar aangekomen upload je de map met de naam van je plugin naar de server. Wanneer het uploaden klaar is, ga je op je website naar ‘Plugins > Geïnstalleerde plugins’ en zoek je in het overzicht je zojuist toegevoegde plugin op. Vervolgens kan je de plugin activeren door op ‘Activeren’ te klikken.


Plugins verwijderen

Wanneer je plugins niet meer gebruikt, of ze niet meer bijgehouden worden, is het verstandig om ze te verwijderen. Het is niet alleen goed voor de beveiliging van je website, het zorgt er ook voor dat je geen onnodige ruimte op de server inneemt. Er zijn twee mogelijke manieren om plugins te verwijderen:

Verwijderen vanaf de website

Om een geïnstalleerde WordPress plugin vanaf de website zelf te verwijderen, ga je naar ‘Plugins > Geïnstalleerde plugins’. In het overzicht wat je daar ziet, ga je naar de betreffende plugin toe en klik je op ‘Verwijderen’. Voordat je deze optie ziet staan, moet je wel de plugin gedeactiveerd hebben dus doe dit eerst als dat nog niet het geval was. Vervolgens zal de plugin door WordPress volledig worden verwijderd en ben je klaar.


Verwijderen via FTP

Het is ook mogelijk om een plugin via FTP te verwijderen. Dit is vooral handig als een plugin voor problemen zorgt en je bijvoorbeeld niet je website meer goed op komt. Om de plugin te verwijderen, start je je FTP programma en ga je naar /wp-content/plugins. Daar aangekomen selecteer je de map met de naam van de plugin en verwijder je deze. Nadat het verwijderen is voltooid, zal de plugin van je website zijn verwijderd.