Als het goed is weet je al wat widgets zijn, maar hoe kan je deze nou gebruiken op je website? In principe is dat niet lastig om te doen, je moet alleen even weten waar je moet kijken. Vandaar dat we het in dit bericht langs gaan lopen.

Waar vind ik de WordPress widgets

Je vindt de WordPress widgets onder ‘Weergave > Widgets’. Daar aangekomen zal je aan de linkerkant van het scherm de beschikbare widgets vinden. Standaard zijn er in WordPress een aantal widgets geïnstalleerd, zoals Links, Pagina’s, Menu’s, kalender, etc., maar het is mogelijk dat je er meer aantreft omdat je gebruik maakt van een thema en/of plugin die extra widgets biedt.

WordPress widgets activeren

Om een WordPress widget op je website te gebruiken klik je er met de muis op en versleep je hem naar een beschikbare plaats, bijvoorbeeld je sidebar. Nadat je dit gedaan hebt, zal de widget openschuiven en mogelijke instellingen weergeven. Vul deze naar wensen in en klik op ‘Opslaan’. Als je nu je website bekijkt, zal je de widget moeten zien staan op de plek waar je hem heen had gesleept.

Afhankelijk van je gebruikte thema zullen er meer of minder widget mogelijkheden zijn. Het kan zelfs voorkomen dat een thema helemaal geen widgets ondersteund. In dat geval zal je ook geen beschikbare plekken zien staan in het overzicht.

Als je je WordPress widget hebt ingesteld en je deze niet op je website terug kunt vinden, let dan goed op naar welke plek je hem versleept hebt. Sommige thema’s hebben namelijk meerdere sidebars die bijvoorbeeld alleen zichtbaar zijn in berichten of pagina’s. Vaak staat er per plek een uitleg bij waar hij wordt gebruikt op je website.

WordPress widgets deactiveren

Wanneer je een WordPress widget op je website hebt geactiveerd en hem niet langer erop wilt hebben staan, kan je ze deactiveren. Je kunt er bij het deactiveren ervoor kiezen om de instellingen te bewaren (handig als je hem in de toekomst weer wilt gebruiken) of deze ook te verwijderen.

Deactiveren en instellingen bewaren: Om de instellingen te bewaren, versleep je de actieve widget naar het vak ‘Gedeactiveerde Widgets’ wat je links onderin kunt vinden. De WordPress widgets die in dat vak staan, zijn niet langer zichtbaar op je website, maar de gemaakte instellingen blijven er wel van bewaard. Wil je in de toekomst deze widget weer gebruiken, dan versleep je hem simpelweg vanaf dit vak naar de plek waar hij op je website terecht moet komen.

Deactiveren en instellingen verwijderen: Om een WordPress widget te deactiveren zonder dat je de instellingen bewaart, versleep je de geactiveerde widget naar het vak ‘Beschikbare Widgets’. Er zal dan bovenin de tekst komen te staan “Deactiveren naam-van-widget”. Wanneer je nu de widget los laat, zal hij worden verwijderd inclusief de instellingen ervan.

Extra informatie

Het is ook mogelijk om WordPress widgets uit het overzicht weg te halen. Dit kan erg handig zijn als je een aantal widgets hebt die je toch niet/nauwelijks gebruikt. Meer informatie hierover kun je vinden in het bericht WordPress widgets verwijderen uit overzicht.

Mocht het voorkomen dat je tegen het probleem aanloopt dat je je WordPress widgets niet kunt verslepen (drag en drop werkt niet), dan kun je meer informatie over dit probleem, en de mogelijke oplossingen, vinden in het bericht ‘WordPress widgets kunnen niet versleept worden‘