Een WordPress widget is een klein onderdeel dat een speciale functie uitoefent. Zo kan je widgets bijvoorbeeld aan de zijbalk van je website toevoegen en andere plaatsen op je website die “widget-ready” zijn. Zo kan het voorkomen dat je in de header of footer ook widgets kwijt kunt, afhankelijk van het thema dat je gebruikt. De meeste thema’s hebben tegenwoordig verschillende plekken voor widgets, maar het is niet verplicht voor een thema om deze te hebben. Het kan dus voorkomen, voornamelijk bij gratis thema’s, dat je bij een bepaald thema geen mogelijkheid voor widgets hebt.

Waar vind je de WordPress widgets

Standaard komt WordPress al met een aantal widgets die je zo kunt gebruiken. Welke widgets dit zijn, kun je vinden door naar ‘Weergave > Widgets’ te gaan. Daar aangekomen zal je aan de linkerkant de mogelijke widgets zien staan en rechts de verschillende plekken waar je widgets op je website kunt gebruiken. Zo zal je standaard beschikken over onderdelen als een tag cloud, categorieën, pagina’s, menu’s, meest recente berichten, zoekfunctie, kalender, etc.

Hoe kom je aan meer widgets

Het is mogelijk om meer widgets te verkrijgen op een aantal manieren. De eerste manier is door gebruik te maken van een thema waar extra widgets (meestal van dezelfde ontwikkelaar) bij zitten geleverd. Dit komt vaak voor wanneer je een premium thema hebt aangeschaft.

Een andere manier om aan extra widgets te komen, is door plugins te installeren. Een plugin kan namelijk ook een widget bevatten, denk bijvoorbeeld aan social media knoppen die je dan in de zijbalk van je website kunt plaatsen.

Voor informatie over hoe je widgets kunt activeren en gebruiken op je WordPress website, kan je het bericht ‘Hoe gebruik je widgets’ raadplegen