Het is altijd handig als je op een website komt en er een menu beschikbaar is waarmee je naar de verschillende pagina’s op de website kunt navigeren. Bij WordPress wordt dit menu standaard gevuld met de pagina’s die je hebt aangemaakt, handig toch?


Standaard menu
Als je van de standaard menu structuur gebruik wilt maken, moet je er vaak op letten dat je een subpagina aanmaakt als je wilt dat de pagina niet in het menu zelf terecht komt, maar juist onder een andere pagina. Ook moet je een volgorde opgeven (dit kan je doen tijdens het aanmaken van de pagina) om aan te geven op welke locatie hij in je menu terecht komt, anders zoekt WordPress dit voor je uit en staat het waarschijnlijk niet in de volgorde die jij wilde. Het nadeel van deze volgorde, is dat er gebruikt wordt gemaakt van een nummer. Stel dat je nu een nieuwe pagina ergens tussen wilt hebben, dan zal je voor heel veel pagina’s dit volgorde-nummer moeten aanpassen. Verder is het ook niet mogelijk om bepaalde pagina’s uit een menu te filteren of categorieën erin te verwerken, terwijl je dit soms wel zou willen. Om die reden is het vaak handiger om zelf een aangepast menu te maken en die op je website te gebruiken.


Menu locaties
Afhankelijk van je thema, kan het zijn dat er meerdere locaties beschikbaar zijn voor het plaatsen van een menu. Standaard zal er op één van deze locaties je pagina’s worden weergegeven en kan je onder ‘Weergave > Menu’s’ de andere beschikbare locaties vinden. Voor het gebruik van de verschillende locaties, word je wel verplicht om een eigen menu aan te maken. Je hebt dan volledige controle over wat je wel en niet in het menu wilt weergeven.


Wil je meteen beginnen met het aanmaken van een menu? Lees dan meer in het bericht: Zelf een aangepast menu maken. Het is zelfs mogelijk om deze aangepaste menu’s (Custom menus) in widgets te plaatsen en ze zo op nog meer plekken op je website weer te geven (bijvoorbeeld in de zijbalk of de footer).


Zelf een aangepast menu maken

Sinds WordPress versie 3.0 is het mogelijk, mits je thema het ondersteund, om zelf een menu te creëren. Hierbij is het mogelijk om zowel pagina’s, berichten als links te gebruiken. De optie is te vinden onder “Weergave > Menu’s”. Indien je thema dit niet ondersteund, kun je hier ook lezen hoe je op de traditionele manier je menu kunt wijzigen.


Traditionele manier
Indien de nieuwe manier niet door je thema wordt ondersteund, of je liever gewoon deze aanpak gebruikt, is er nog de traditionele manier om je menu enigszins te ordenen. Hierbij is het wel alleen mogelijk om de pagina’s (en niet categorieën) in een bepaalde volgorde te zetten.


Het ordenen gaat als volgt: je opent de pagina die je vooraan in je menu wenst te hebben in je admin dashboard, en gaat daar naar het onderdeel “Pagina attributen” (als je dit niet kan vinden, kijk dan eens bovenin onder “Scherminstellingen” of de optie “Pagina-attributen” wel aangevinkt staat). Daar zal je het veld “Volgorde” zien staan. Hier kun je een volgorde nummer invullen (1,2,3,etc) waarbij het laagste nummer als eerste in het menu zal voorkomen. Geef dus de huidige pagina het goede nummer en ga zo alle pagina’s langs totdat ze in de goede volgorde staan.


Menu aanmaken
We beginnen met het daadwerkelijke menu aanmaken door naar “Weergave > Menu’s” te gaan. Daar aangekomen zie je aan de linkerkant een menu waaruit pagina’s, links en categorieën gekozen kunnen worden voor in je menu. Voordat we hiermee beginnen, geven we het menu eerst een naam. Aan de rechterkant kun je een naam ingeven voor je menu. Deze naam is niet zichtbaar voor anderen en alleen nodig om voor jezelf duidelijk te houden welk menu het is (voor het geval je meerdere menu’s maakt). Geef het menu dus een duidelijke naam en dan kunnen we beginnen met het toevoegen van onderdelen eraan.


Onderdelen toevoegen
Selecteer uit het linker veld de onderdelen die je in het menu wilt hebben en klik op de knop “Aan menu toevoegen”. Bij het toevoegen van een link aan het menu, hoef je enkel de URL in te voeren en de naam waaronder hij in het menu zichtbaar moet zijn. Vervolgens kun je op “Aan menu toevoegen” klikken en hij zal te voorschijn komen in het rechter veld. Let bij het toevoegen nog niet op de manier waarop de onderdelen worden weergegeven, daar komen we straks op terug.

Let op: als je een bepaald onderdeel niet kunt vinden in het linker veld, let er dan op of je wel bij “Toon alles” zit en niet bij “Meest recent”.


Onderdelen ordenen
Nu we de onderdelen die we in het menu willen hebben in het rechterveld hebben staan, kunnen we ze in de goede volgorde gaan plaatsen. Je kunt de onderdelen positioneren door ze simpelweg op te pakken en te verslepen naar de goede plaats. Let hierbij goed op de stippellijnen die te voorschijn komen. Wanneer een stippellijn gedeeltelijk naar rechts begint, en je het onderdeel loslaat, wordt het een subitem bij het onderdeel dat erboven staat (zie WP plugins en Plugins installeren). Op deze manier is het ook mogelijk om sub-subitems te creëren (hier zit geen limiet aan) door ze weer onder een subitem los te laten.


 


Wanneer je op de pijl aan de rechterkant van een onderdeel klikt, krijg je een aantal extra opties te zien. Hiermee is het mogelijk om het onderdeel te verwijderen uit het menu, maar ook, net zoals met het vastpakken en verplaatsen, er een subitem van te maken. Om dit te doen kun je de opties omhoog, omlaag en onder “onderdeel” plaatsen (waarbij “onderdeel” de naam van een onderdeel is).


Als je tevreden bent met hoe je menu eruit ziet, klik je op “Menu opslaan” om het te bewaren. Na het opslaan is het menu nog te bewerken, dus je kunt later altijd nog dingen eraan wijzigen.


Menu plaatsen
Als je het menu hebt opgeslagen, is het nu tijd om hem een plek te geven op je website. De locatie(s) waar het menu geplaatst kan worden, hangen af van het thema dat je gebruikt. In het voorbeeld ondersteund het thema een locatie, maar dit hadden er ook twee of drie kunnen zijn. Per locatie, kun je in het dropdown lijstje aangeven welk eigengemaakt menu je hier wilt laten zien. Wanneer je een locatie leeg laat, zal hier het standaard menu behorende bij het thema te zien zijn.

Als je de menu’s op de juiste locaties hebt gezet, kun je alles opslaan door op “Wijzigingen opslaan” te klikken. Vervolgens zal het nieuwe menu direct op je website te zien zijn en gebruikt kunnen worden.