Als je wat simpele aanpassingen aan een afbeelding wilt maken zoals bijsnijden of roteren, dan is dit ook mogelijk in de WordPress mediabibliotheek. Dit is erg handig voor de keren dat je erachter komt dat een afbeelding net niet goed past in je tekst. Je hoeft dan niet de afbeelding in een programma te bewerken en opnieuw te uploaden; je kunt het gewoon meteen aanpassen op je website zelf! Hoe je dit kunt doen en wat er allemaal mogelijk is, zal worden besproken in dit bericht.

Bewerken vanuit visuele editor

Als je je bericht of pagina aan het typen bent en je hebt een afbeelding ingevoegd, dan kun je op deze afbeelding klikken en vervolgens op het potlood icoon klikken. Er zal dan een venster openen waarin je een aantal eigenschappen van de afbeelding kunt aanpassen. Aan de rechterkant in dit venster, zie je de afbeelding zelf met daaronder de optie ‘Origineel bewerken’. Klik hierop en je komt in het ‘Afbeelding bewerken’ scherm terecht. Meer informatie over de verschillende opties vindt je onder het kopje ‘Bewerkmogelijkheden’ in dit bericht.

Bewerken vanuit mediabibliotheek

Je kunt afbeeldingen ook vanuit de mediabibliotheek aanpassen. Om dit te doen ga je naar ‘Media > Bibliotheek’ en zoek je in de lijst de afbeelding die je wilt bewerken. Vervolgens klik je op de naam van de afbeelding of op ‘Bewerken’, deze optie wordt zichtbaar als je er met de muis overheen gaat. Je krijgt nu de afbeelding te zien met een aantal instellingen die je aan kunt passen. Klik hier op ‘Afbeelding bewerken’ en je komt in het bewerkvenster terecht.

Bewerkmogelijkheden

Hieronder worden de bewerkmogelijkheden stuk voor stuk uitgelegd. Let er op dat je na je bewerkingen op ‘Opslaan’ moet klikken voordat ze daadwerkelijk op de afbeelding worden toegepast en worden opgeslagen.

Bijsnijden

Je kunt (ongewenste) onderdelen van een afbeelding verwijderen door deze bij te snijden. Om dit te doen, klik je op de afbeelding en versleep je de muis. Je hebt nu een gedeelte geselecteerd wat je overhoudt als je de afbeelding bijsnijdt. Je kunt deze selectie achteraf nog aanpassen door opnieuw een gedeelte te selecteren of de huidige selectie te vergroten / verkleinen door de vierkantjes rondom de selectie te verslepen.

wp_bijsnijden

Aan de rechterkant heb je ook een vak genaamd ‘Afbeelding bijsnijden’. Deze kun je ook gebruiken om je selectie te ondersteunen. Zo is het mogelijk om een ‘Aspect ratio’ (verhouding) in te stellen, zodat je selectie aan een bepaalde verhouding voldoet. Je kunt er ook voor kiezen om je selectie op een pixel nauwkeurig aan te passen door de formaten naar ‘Selectie’ te wijzigen.

Wanneer je het goede stuk van je foto geselecteerd hebt, klik je bovenin op het bijsnijden icoon.

wp_bijsnijden_btn

De afbeelding zal worden bijgesneden en je kunt meteen het resultaat zien. Als je blij bent met het resultaat, dan kan je hem opslaan door op ‘Opslaan’ te klikken. Zo niet, dan kan je op ‘Annuleren’ klikken of bovenin op het pijltje terug klikken (ongedaan maken).

Roteren

Je kunt je afbeelding ook met de klok mee of tegen de klik in roteren. De rotatie hiervan is steeds 90 graden. Om de afbeelding te roteren, kun je de volgende twee knoppen gebruiken:

wp_roteren_btns

Nadat je de afbeelding geroteerd hebt, kan je de wijzigingen opslaan door op ‘Opslaan’ te klikken.

Spiegelen

Het is ook mogelijk om je afbeelding te spiegelen. Dit kan zowel horizontaal als verticaal gedaan worden. Om de afbeelding te spiegelen, kun je de volgende twee knoppen gebruiken:

wp_spiegelen_btn

Nadat je de afbeelding gespiegeld hebt, kan je de wijzigingen opslaan door op ‘Opslaan’ te klikken.

Schalen

Je beschikt ook over de mogelijkheid om de afbeelding te schalen. Voor het beste resultaat moet je de afbeelding schalen voordat je andere dingen doet (zoals bijsnijden, roteren, etc.). Ook is het met schalen alleen mogelijk om de afbeelding kleiner te maken en niet groter. Je kunt de afbeelding schalen door rechts in het vak ‘Afbeelding schalen’ een formaat op te geven in de velden. Het eerste veld is de breedte, het tweede veld de hoogte. Het zal je vast opvallen dat als je een veld invult, het andere veld automatisch wordt bijgewerkt. Dit komt doordat het schalen alleen in een bepaalde verhouding kan gebeuren. Wanneer je dus een hoogte invult, wordt er automatisch een bijbehorende breedte berekend.

wp_schalen

Nadat je de afmetingen hebt opgegeven, klik je op ‘Schaal’ om het toe te passen.

Ongedaan maken / opnieuw

Nadat je de afbeelding hebt gewijzigd, maar nog niet hebt opgeslagen, is het mogelijk om onderdelen ongedaan te maken of opnieuw te doen. Dit kan met behulp van de volgende twee knoppen:

wp_ongedaan_opn_btns

Terug naar origineel

Nadat een afbeelding is bewerkt en opgeslagen, is het altijd nog mogelijk om weer terug te gaan naar het origineel. Je zult hiervoor de optie ‘Originele afbeelding herstellen’ kunnen gebruiken. Deze is alleen zichtbaar als er wijzigingen zijn opgeslagen en is te vinden onder het ‘Afbeelding schalen’ vak. Als je de afbeelding herstelt, worden daarmee alle wijzigingen ongedaan gemaakt. Het is dus niet mogelijk om alleen de laatste wijziging ongedaan te maken als de afbeelding al is opgeslagen.

wp_afb_herstellen