In oudere versies van WordPress, die van voor 2.9, moest je of een embed code gebruiken of een plugin om videos mooi in je bericht te krijgen. Vanaf WordPress 2.9 wordt gelukkig oEmbed ondersteund en dit maakt alles een stuk makkelijker. Tegenwoordig zijn we al aangekomen bij WordPress 4.1 en worden er een hoop populaire video-websites ondersteund. In dit bericht zullen we het over de ondersteunde websites hebben en hoe je gemakkelijk een video kunt plaatsen.


Hoe embed je een video in een WordPress bericht

Als de website door WordPress wordt ondersteund, hoef je alleen de link naar de video in je bericht te plaatsen en zal hij automatisch worden omgezet. Je moet er hierbij wel voor zorgen dat de link op een eigen regel staat en dat deze niet omgezet is naar een hyperlink (dus mag niet klikbaar zijn). Hieronder een voorbeeld hoe je een YouTube video zou kunnen toevoegen:

Tekst die voor de video wordt weergegeven. Bedoeld ter opvulling.
 http: //www.youtube.com/watch?v=ID
 Tekst na het filmpje, zodat je ziet dat de video op een eigen regel staat.

Meer dan dit hoef je niet te doen. De link zal in de visuele editor automatisch omgezet worden naar het filmpje, dus je kunt meteen zien of het goed gegaan is.


Welke websites worden door WordPress ondersteund

Met de laatste versie van WordPress (op het moment van schrijven 4.1), worden de volgende websites ondersteund en zal je alleen de URL van de video nodig hebben:

WebsiteOndersteund sinds
AnimotoWordPress 4.0
BlipWordPress 2.9
CollegeHumorWordPress 4.0
DailyMotionWordPress 2.9
FlickrWordPress 2.9
FunnyOrDie.comWordPress 3.0
HuluWordPress 2.9
ImgurWordPress 3.9
InstagramWordPress 3.5
iSnareWordPress 2.9
IssuuWordPress 4.0
Meetup.comWordPress 3.9
EmbedArticlesWordPress 3.9
MixcloudWordPress 4.0
PhotobucketWordPress 2.9
PollDaddyWordPress 3.0
RdioWordPress 3.6
Revision3WordPress 2.9
ScribdWordPress 2.9
SlideShareWordPress 3.5
SmugMugWordPress 3.0
SoundCloudWordPress 3.5
SpotifyWordPress 3.6
TEDWordPress 4.0
TwitterWordPress 3.4
VimeoWordPress 2.9
VineWordPress 4.1
WordPress.tvWordPress 2.9
YouTubeWordPress 2.9


Deze lijst zal bijgehouden worden wanneer er een nieuwe versie van WordPress uitkomt. Voor de meest actuele informatie hierover kan je ook terecht bij de WordPress Codex zelf.

In het geval van YouTube en Twitter zijn er een paar punten waar rekening mee moet worden gehouden.
 YouTube: Het is hierbij niet mogelijk om privé video’s en playlists in je bericht te gebruiken.
 Twitter: Bij oudere versies van WordPress kan het voorkomen dat het niet goed gaat als je ‘https’ gebruikt. In dat geval kan je gewoon de ‘s’ weghalen en zou de videoa wel moeten werken.


Waarom externe website gebruiken voor video’s

Het is natuurlijk ook mogelijk om video’s naar je eigen website te uploaden en die te gebruiken, het wordt alleen niet aangeraden om dit te doen. Video’s verbruiken namelijk veel dataverkeer en zijn zwaar voor de webserver. Mocht het zo zijn dat je video erg populair is en veel bezoekers trekt, dan kan dit betekenen dat je server het niet aankan en je website (tijdelijk) ontoegankelijk wordt. De externe websites zoals YouTube, en de rest in de lijst, zijn hier op berekend en dus is het handiger om hen ervoor te gebruiken.

Verder is het natuurlijk fijn als je video extra bezoekers krijgt doordat mensen er per toeval op terecht komen. Zo heb je bij YouTube de gerelateerde video’s waar je tussen zou kunnen staan.