Over het algemeen is het niet lastig om een bericht te kunnen schrijven in WordPress. Het is echter wel fijn als je meteen begrijpt wat alle mogelijkheden zijn.

Om aan een bericht te beginnen, ga je naar ‘Berichten > nieuw bericht’. Daar aangekomen zal je het volgende scherm zien:

bericht_scherm

Titel

In het bovenste gedeelte heb je de ruimte om de titel van je bericht te schrijven.

Permalink

Nadat je de titel opgegeven hebt, zal direct eronder een permalink tevoorschijn komen die naar je bericht zal gaan wijzen. Standaard wordt deze gegeneerd aan de hand van je ingestelde permalink structuur. Mocht het zo zijn dat je een erg lange titel hebt, en je url hierdoor ook erg lang wordt, dan heb je de mogelijkheid om de permalink aan te passen door op “Permalink aanpassen” te klikken. Let er bij het aanpassen van de permalink wel op dat je alleen kleine letters, cijfers en koppelstreepjes gebruikt (-). Speciale tekens en spaties zijn namelijk niet toegestaan.

Inhoud bericht

In het grote veld wat in het midden van de afbeelding te zien is, kan je je bericht schrijven (de visuele editor). Hiervoor heb je ook een aantal knoppen tot je beschikking in de balk die erboven te vinden is. Wanneer je met de muis over zo’n knop heen gaat, zal er een uitleg verschijnen van wat de knop precies inhoudt. De knoppen bevatten de meeste onderdelen die je ook in Word tegen zou komen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de uitlijning aan de passen, teksten dikgedrukt te maken en onderdelen op te sommen. Verder werken een aantal sneltoetsen zoals Ctrl + B (of cmd + B voor OS X) ook in deze editor. Als je wilt weten wat elk knopje precies inhoudt, dan kan je dit bericht raadplegen. Mochten er toch nog opties zijn die je graag in de editor wilt hebben, maar er niet standaard in te vinden zijn, dan raad ik je aan om de TinyMCE Advanced plugin uit te proberen.

Verder kan je in de visuele editor ook een verschillende opmaak geven aan bepaalde tekst, zoals een tussenkop. Om dat te doen, selecteer je eerst de gewenste tekst en klik je vervolgens op het veld waar “Paragraaf” te vinden is. Er zal dan een lijstje van verdere opties tevoorschijn komen, waaronder een aantal koptekst mogelijkheden.

Voor de mensen die verstand hebben van HTML, is het ook mogelijk om naar een teksteditor over te gaan. Om dit te doen klik je rechts bovenin op de optie “Tekst” (naast “Visueel”). Op deze manier kan je tussen de twee editors omschakelen. Over het algemeen zal je hier niet vaak mee werken, maar het is leuk om eens te proberen.

Media toevoegen

Boven de balk van de editor, vind je een “Media toevoegen” knop. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld een afbeelding aan je bericht toe te voegen. Wanneer je op de knop hebt geklikt, verschijnt er een venster waarin je een afbeelding kunt selecteren om te uploaden naar je website. Mocht je de afbeelding al een keer eerder erop hebben gezet, dan kun je ook naar het tabje “Mediabibliotheek” gaan en daar de betreffende foto kiezen.
Wanneer je de betreffende foto hebt gevonden en geselecteerd, kun je aan de rechterkant in het venster een aantal instellingen aanpassen voordat je hem invoegt in je bericht. Zo is het mogelijk om de uitlijning te kiezen, maar ook een onderschrift op te geven of zelfs de afmeting van de afbeelding aan te passen. Als je vervolgens op “Invoegen in bericht” klikt, zal de afbeelding in je bericht worden geplaatst. Voor meer informatie over het gebruik van media in je berichten, verwijs ik je naar het bericht “Afbeeldingen toevoegen aan je WordPress pagina’s en berichten”

Categorieën

Nu je je bericht geschreven hebt, is het tijd om hem in te delen in een categorie. Een categorie is verplicht en als je er geen opgeeft, dan zal het bericht in de standaard “uncategorized” categorie worden geplaatst.

Het indelen in een categorie is erg simpel te doen. Aan de rechterkant vind je een menu genaamd “Categorie” waarin je de beschikbare categorieën ziet staan. Vervolgens hoef je alleen de categorie(ën) waarin je het bericht wilt plaatsen te selecteren. Staat de goede categorie er op dit moment niet tussen, dan heb je ook de mogelijkheid om hem aan te maken door onderin op “Nieuwe categorie toevoegen” te klikken. Er zal dan een veld verschijnen waarin je de naam van de categorie op kunt geven en (optioneel) aan kunt geven of deze onder een andere, bestaande, categorie moet vallen.

Uitgelichte afbeelding

Tegenwoordig is het in de meeste thema’s mogelijk om een zogeheten “Uitgelichte afbeelding” in te stellen die dan zal worden gebruikt in het overzicht van je berichten of zelfs in een gallerij (afhankelijk van je thema). Mocht je thema het ondersteunen, dan zal je een menu genaamd “Uitgelichte afbeelding” helemaal rechts onderin kunnen vinden. Het instellen van een afbeelding is erg simpel: je klikt op “Uitgelichte afbeelding instellen” en er zal net zo’n venster openen als wanneer je een mediabestand aan je bericht wilt toevoegen. Vervolgens selecteer (of upload) je de gewenste afbeelding, en klik je vervolgens rechts onderin op “Uitgelichte afbeelding installeren”. Er zal nu een kleine weergaven van de gekozen afbeelding te zien zijn in het menu. Mocht je een andere uitgelichte afbeelding willen hebben, dan zal je eerst de eerder gekozen afbeelding moeten verwijderen door eronder op “Uitgelichte afbeelding verwijderen” te klikken.

Reacties

Het is per bericht mogelijk om aan te geven of je toestaat dat mensen erop kunnen reageren. Om dit te doen, kun je in het menu “Reacties” een vinkje zetten voor de onderdelen die je toestaat (reacties en/of trackbacks). Als je ingesteld hebt dat reacties zijn toegestaan op je website, zullen de twee opties standaard al aangevinkt zijn. Zo hoef je niet voor ieder bericht deze optie langs te lopen; alleen als je van de standaard wilt afwijken.

“Lees meer” optie

Een veel gebruikte optie binnen WordPress is de “Lees meer” optie. De knop hiervoor kan je hier rechts vinden en zorgt ervoor lees_meer_tagdat je bericht op die plek wordt afgekapt en een “Lees verder” optie wordt toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers in je berichtenoverzicht niet het hele bericht kunnen lezen, maar slechts het gedeelte wat voor deze tag staat. Daarmee maak je het overzichtelijker voor ze welke berichten je op je website hebben, en kunnen ze berichten die hen interessant lijken verder lezen.

Publiceren

Nadat je je bericht hebt geschreven en alles naar wens hebt ingesteld, wordt het tijd om je bericht te publiceren. Je kunt in het “Publiceren” menu ook een aantal andere dingen doen, zoals je bericht eerst als concept opslaan of de zichtbaarheid ervan wijzigen. Ook is het mogelijk om op “Voorbeeld” te klikken om te kunnen kijken hoe je bericht er op de website uit zal komen te zien. Verder beschik je over de mogelijkheid om een bericht “sticky” te maken of hem in te plannen voor een bepaalde datum. Voor meer informatie over die twee opties, kan je op de links in de tekst klikken.

Wanneer alles naar wens is, klik je op “Publiceren” en je bericht zal op de website worden geplaatst.