Het thema in WordPress zelf opzoeken en installeren

Deze manier is alleen mogelijk voor de gratis WordPress thema’s die op WordPress.org worden aangeboden. Wanneer je dus gebruik maakt van een premium thema of een gratis thema van een andere website, dan kan je deze manier niet gebruiken om het thema te installeren.

Om het gratis thema te installeren, ga je op je website naar ‘Weergave > Thema’s’. Daar aangekomen klik je bovenin op ‘Nieuwe toevoegen’ en je zal een scherm te zien krijgen met daarop een aantal uitgelichte thema’s van WordPress. Vervolgens kun je je betreffende thema opzoeken door rechts bovenin de naam in te vullen (of een gedeelte ervan). WordPress zal vanzelf het zoekproces starten en de beschikbare thema’s met die naam weergeven.

Ga vervolgens met de muis over het thema dat je wilt hebben en klik op ‘Installeren’. Je krijgt een scherm te zien waarin wordt weergegeven dat het thema wordt gedownload en, wanneer het downloaden is voltooid, de optie om het thema meteen te activeren. Als je hierop klikt, zal het thema meteen worden toegepast op je website. Je kunt er ook voor kiezen om het thema alleen te downloaden en op een later tijdstip pas te activeren. Het activeren kan je dan doen door naar ‘Weergave > Thema’s’ te gaan, je muis op het betreffende thema te houden en daar te kiezen voor ‘Activeren’.

Het thema in ZIP-formaat uploaden

Wanneer je een gratis of premium WordPress thema hebt gedownload, worden deze meestal in een ZIP-formaat aangeleverd. Dit formaat kan vervolgens worden geüpload naar je website. Om dit te doen, ga je naar ‘Weergave > Thema’s’ en klik je bovenin op ‘Nieuwe toevoegen’. In het scherm waar je nu terecht komt, klik je bovenin op ‘Thema uploaden’. In het volgende scherm kan je het ZIP-bestand uploaden en WordPress zal het dan verder afhandelen en het thema installeren.

Let er goed op dat je het juiste ZIP-bestand upload. Soms komt het namelijk voor dat er in het ZIP-bestand wat je hebt gedownload nog een map zit met daarin pas het thema. In dat geval zal WordPress niet begrijpen hoe het bestand in elkaar zit en een error geven. De opmaak van het ZIP-bestand moet als volgt zijn: thema-naam.zip met daarin meteen de WordPress themabestanden

Het thema uploaden via FTP

Het is ook mogelijk om het WordPress thema via FTP te uploaden naar je website. Hiervoor moet je ervoor zorgen dat je het ZIP-bestand waarin je thema zit, juist wel hebt uitgepakt. Vervolgens ga je in je FTP programma naar de map waar je het thema kunt plaatsen. Deze is te vinden door vanaf de root (je “public_html” of “www” map) naar /wp-content/themes/ te gaan. Daar aangekomen upload je het uitgepakte WordPress thema. Als je het goed hebt uitgepakt, zal je een map uploaden met de naam van het thema, waar vervolgens meteen de themabestanden in te vinden zijn (kijk anders hoe de standaard thema’s gestructureerd zijn).

Als het thema geüpload is, ga je naar ‘Weergave > Thema’s’. Als alles goed is gegaan, zou je thema daar nu zichtbaar moeten zijn en kan je hem activeren door er met de muis overheen te gaan en te kiezen voor ‘Activeren’.

Thema’s verwijderen

Thema’s zijn natuurlijk ook weer te verwijderen en het wordt zelfs aangeraden om ongebruikte thema’s te verwijderen uit veiligheid en met het oog op ruimte die weer vrijkomt voor andere dingen. Het verwijderen van een thema is erg gemakkelijk te doen en er zijn ook meerdere manieren voor:

Het thema verwijderen vanuit de website

De eerste manier is om via ‘Weergave > Thema’s’ een thema aan te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Verwijderen’. Deze optie is alleen zichtbaar op het moment dat je het thema hebt gedeactiveerd en er dus niet op dat moment gebruik van maakt.

Het thema verwijderen via FTP

Het is ook mogelijk om je thema via FTP van je website te verwijderen. Het voordeel hiervan is dat het thema niet eerst gedeactiveerd hoeft te worden. Mocht er ooit dus iets mis gaan met je huidige thema en je hem niet meer via de website weg kunt halen, dan is deze optie er altijd nog. Start je FTP programma en ga naar /wp-content/themes/. Daar aangekomen selecteer je de map met de naam van het thema en verwijder je deze. Nadat het verwijderen is voltooid, zal het thema niet langer op je website aanwezig zijn. Mocht het verwijderde thema je huidige thema zijn, dan zal er automatisch een ander thema geactiveerd worden.

Het wordt aangeraden om niet alle thema’s te verwijderen. Het is vaak beter als je één thema achter de hand houdt waarop teruggevallen kan worden als er iets met je huidige thema fout gaat.