Voordat je met je site maken begint, is het handig om wat dingetjes te weten van het Admin Dashboard. Bijvoorbeeld hoe je je site beter kunt beveiligen tegen hackers en hoe je de meeste spam berichten kan weren.

Om in het Admin Dashboard te komen, ga je naar “www.jesite.nl/wp-admin” en log je daar in met de gegevens die je bij de installatie hebt gekregen.

Om je site wat beter te beschermen tegen hackers, ga je naar “Gebruikers”. Er klapt nu een menuutje naar beneden. Klik op “Nieuwe Toevoegen” en maak een nieuwe account aan. Zorg ervoor dat je een goed wachtwoord hebt en let op dat je als rol “Beheerder” selecteert, want anders kan de nieuwe account niks veranderen aan de site. Als de nieuwe account is aangemaakt, log je uit en gebruik je daarna de gegevens van de nieuwe account om weer in te loggen. Nu ga je weer naar “Gebruikers” en dan krijg je een overzicht te zien. Houd de muis boven “Admin” en dan krijg je twee opties te zien. Klik op “verwijderen” en dan krijg je het volgende scherm te zien:

Selecteer dat alle berichten moeten worden verwijderd en druk op “Verwijdering bevestigen”. We kiezen nu voor de optie “Alle berichten en koppelingen verwijderen”, omdat er nog niets op de site stond. Heb je een account met berichten erop, dan moet je kiezen voor “ ….toewijzen aan” en dan een gebruiker selecteren.

Het verwijderen van de standaard admin account, zorgt ervoor dat je site minder snel gehackt kan worden. Hackers proberen bij een WordPress site eerst de standaard account namen en houden soms op als de admin account niet werkt, omdat er dan erg veel mogelijkheden zijn als andere gebruikersnaam.

Nu moet je nog even naar “Instellingen” voor een andere beveiliging. Ga naar “Overige Instellingen” in het uitgeklapte menu en vul bij “Uploads opslaan in de map” een andere naam in dan uploads, bijvoorbeeld foto. Dit is om twee redenen. 1: Een iets betere beveiliging, omdat geuploade bestanden nu niet in de standaard map staan. 2: Zoekmachines worden meestal geweerd om in de map “Uploads” te komen, wat betekend dat er geen plaatjes van je site in zoekmachines komen te staan. Als je een naam opgegeven hebt, moet je naar de root van je site om daar de map aan te maken en de juiste permissie te geven (755).

Als laatste optie zou je ervoor kunnen kiezen om Akismet te activeren. Dit programma kan je vinden onder “Plugins”. Het zorgt ervoor dat wanneer je spam berichten krijgt, deze automatisch onder “Spam” komen te staan. Het is niet noodzakelijk om dit te activeren, maar het is wel handig.

Het activeren gebeurt op de volgende manier:

  • Ga naar “Plugins” en klik onder Akismet op “Activeren”.
  • Nu krijg je een extra optie bij “Plugins” te zien: “Akismet-Instellingen”
  • Klik daar op en je krijgt te zien dat je een API sleutel in moet voeren.
  • Ga naar Akismet en vul daar je email adres in.
  • Kies daarna een gebruikersnaam en klik op next.
  • Nu krijg je een email met daarin een link waar je op moet klikken.
  • Als je op de link hebt geklikt krijg je de sleutel, je gebruikersnaam en je wachtwoord te zien.
  • Kopieer de sleutel naar het juiste vak bij “Akismet Instellingen” en nu is Akismet geactiveerd.