Als je een WordPress account voor je website hebt aangemaakt, waarschijnlijk tijdens de installatie ervan, dan kan je hiermee inloggen op je website. In de meeste gevallen zal er op je website een sidebar widget te vinden zijn met daarin meta informatie met RSS en WordPress links, maar ook een link naar je inlogpagina.

Standaard URL inlogpagina

Mocht het zo zijn dat de eerder genoemde widget er niet (langer) staat, dan is het mogelijk om /wp-admin/ achter de URL van je website te plaatsen. Dit zou dus de volgende URL geven:

http://www.jewebsite.nl/wp-admin/

Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

wp_login_scherm

Hier kan je je gebruikersnaam en wachtwoord invullen en vervolgens zal je worden ingelogd op je website. Je kunt er ook voor kiezen om een vinkje te zetten bij ‘Gegevens onthouden’, zodat je voortaan automatisch op je website wordt ingelogd.

Alternatieve URL’s

Naast ‘/wp-admin/’ achter je URL, zijn er meer mogelijkheden. Zo is het ook mogelijk om ‘/wp-login.php’ achter de URL te plaatsen om bij de inlogpagina te komen. Dit zal er dan als volgt uit zien:

http://www.jewebsite.nl/wp-login.php

Indien je “pretty” permalinks gebruikt, en geen pagina of bericht hebt gemaakt met de naam ‘admin’, is het ook mogelijk om ‘/admin/’ te gebruiken. In dat geval, zal de URL als volgt worden:

http://www.jewebsite.nl/admin/

Deze manier is vaak de makkelijkste, omdat het de kortste URL oplevert en geen onhandige tekens zoals ‘-‘ bevat. Je kunt natuurlijk zelf beslissen welke manier je zelf het liefste gebruikt, alles komt uiteindelijk bij hetzelfde inlogscherm terecht.

Wachtwoord vergeten

Als het inloggen niet lukt, omdat je je wachtwoord vergeten bent, dan kun je onderin het inlogscherm op ‘Wachtwoord vergeten’ klikken. Je komt dan in een scherm terecht waarin je je gebruikersnaam of emailadres in moet vullen. Vervolgens zal er een email naar je gestuurd worden met informatie om je wachtwoord te veranderen. Indien deze optie om een of andere reden niet werkt, dan kan je in dit bericht meer mogelijkheden langslopen om je wachtwoord te achterhalen.

Meer informatie

Tot slot nog een aantal punten die te maken hebben met het inloggen op je website. Zo is het erg belangrijk dat je een sterk wachtwoord gebruikt voor je account. Ook wordt het aangeraden om een limiet op het aantal inlogpogingen in te stellen, met bijvoorbeeld een plugin zoals Limit Login Attempts. Deze twee aanpassingen maken je website een stuk veiliger en zorgen ervoor dat hackers niet zomaar toegang krijgen tot je account.

Je zou er zelfs over na kunnen denken om gebruik te gaan maken van zogeheten ‘two-factor authentication’ met Google Authenticator of Clef.